2008-04-04 00:00:00

Plan aktivnosti za Projektni dan Međunarodne Eko- škole, 7. travnja 2008. godine

 

PLAN AKTIVNOSTI

ZA PROJEKTNI DAN MEĐUNARODNE EKO ŠKOLE

Pripremila: Ravnateljica škole Bisera Aras 

Tema: Zdrava prehrana – čuvar zdravlja

Cilj: Važnost zdrave prehrane za zdravlje – izrada jelovnika – zdrave prehrambene navike

 

1. sat

 

UVOD: Učitelj voditelj upoznaje učenike s aktivnostima na temu projektne nastave kako slijedi:

 

-         Razgovor - uvodi učenike u temu projektne nastave

-         Upute za rad radionica i pravila za rad skupina

 

 

Prvi dio radionice - ISTRAŽUJEMO

-         Koja jela najviše voliš jesti?

-         Napiši šest jela koja kod kuće jedeš za doručak vikendom?

-         Jesu li jela koja jedemo zdrava prehrana?

-         Opasnosti od nezdrave prehrane po naše zdravlje

             

Drugi dio radionice – URADIT ĆEMO

-         Jelovnik zdrave prehrane za tjedan dana

 

Treći dio radionice – PREDLAŽEMO ŠKOLI I RODITELJIMA

-    Jelovnik zdrave prehrane za tjedan dana

-    Voditi dnevnik prehrane

  

2. sat

Prvi dio radionice – ISTRAŽUJEMO

-         Koja jela najviše voliš jesti?

-         Napiši šest jela koja kod kuće jedeš za doručak vikendom?

-         Jesu li jela koja jedemo zdrava prehrana?

-         Opasnosti od nezdrave prehrane po naše zdravlje

 

Voditelj - formira četiri skupine učenika u razrednom odjelu - slučajnim odabirom

-         Pravila rada skupina – školska ploča

-         Svaka skupina učenika ima zaseban zadatak za istraživanje

-         Svaki učenik dobio je pisani zadatak za istraživanje

-         Učenici u skupinama rade individualno (osobna zapažanja i istraživanje)

 

Vrijeme 15 minuta

-         Učenici iste skupine upoznaju jedni druge s osobnim istraživanjem koje su zapisali.

-         Dogovaraju se i zaključuju u svezi zadanog istraživanja skupine i tko će u ime skupine prezentirati istraživanje

 

Vrijeme 10 minuta

           

ZAKLJUČUJEMO ISTRAŽIVANJE

-         Svaka skupina prezentira zaključke zadanog istraživanja

 

Vrijeme 15 minuta

 

HAMER – PLAKAT

-         Predstavnici skupina upisuju jela koje vole jesti; 6 jela koja vikendom jedu za doručak; jela koja volimo jesti jesu li zdrava prehrana i ako nisu zašto nisu; opasnosti od nezdrave prehrane za naše zdravlje; važnost zdrave prehrane za naše zdravlje

Vrijeme 5 minuta

 

            3. sat

 

Drugi dio radionice – URADIT ĆEMO

-         JELOVNIK zdrave prehrane za tjedan dana

(zajutrak – doručak – ručak – užina – večera)

 

Učenici po skupinama rade individualno

 

Vrijeme 15 minuta

 

Zaključuju i dogovaraju se u svezi tjednog JELOVNIKA zdrave prehrane (zajutrak, doručak, ručak, užina, večera).

 

Vrijeme 10 minuta

 

Jedan učenik iz skupine prema dogovoru prezentira JELOVNIK

 Vrijeme 5 minuta

ZAKLJUČUJEMO i DOGOVARAMO prijedlog jelovnika našeg razreda vodeći računa o zdravoj prehrani

 

HAMER – PLAKAT

-         Predstavnici skupina upisuju zajednički jelovnik (zajutrak, doručak, ručak, užina, večera), koji je proizašao iz zaključka radionice

 

Vrijeme 10 minuta

 

4. sat

 

Treći dio radionice – PREDLAŽEMO RODITELJIMA I ŠKOLI

-         spremanje zdrave hrane za naše zdravlje po prijedlogu izrađenog jelovnika zdrave prehrane, a u svrhu čuvanja zdravlja

-         vođenje dnevnika prehrane (tabela u privitku)

 Učenici rade po skupinama – individualno

 Vrijeme 15 minuta

 

Učenici se dogovaraju i zaključuju po skupinama

 Vrijeme 10 minuta

 ZAKLJUČUJEMO – PREDLAŽEMO

 Predstavnici skupina prezentiraju zaključke proizašle iz radionice

 Vrijeme 6 minuta

 HAMER – PLAKAT

 -         Predstavnici skupina upisuju dogovorene zaključke – PREDLAŽEMO RODITELJIMA I ŠKOLI

Vrijeme 10 minuta

 EVALUACIJA MEĐUNARODNOG PROGRAMA EKO ŠKOLE ZA UČENIKE I VODITELJE

 Vrijeme 2 minute

 

5. sat

Četvrti dio – PREZENTACIJA PROJEKTNOG DANA MEĐUNARODNE EKO ŠKOLE NA ZADANU TEMU Zdrava prehrana – čuvar zdravlja

(Glazbena dvorana – OŠ ''MONTE ZARO'')

-         prema dogovoru predstavnik razrednog odjela prezentira – uradak projektnog dana Međunarodne eko škole ISTRAŽILI SMO – URADILI SMO – PREDLAŽEMO

 Vrijeme 2 minute po razrednom odjelu

 

ZAKLJUČUJEMO

( na nivou škole)

HAMER – PLAKAT

Predstavnici razrednih odjela upisuju kako slijedi:

ISTRAŽILI SMO

-         opasnosti od nezdrave prehrane za naše zdravlje

-         važnost zdrave prehrane za naše zdravlje

 

URADILI SMO

-         tjedni JELOVNIK zdrave prehrane

 

PREDLAŽEMO RODITELJIMA I ŠKOLI

-         spremanje zdrave hrane za naše zdravlje po prijedlogu izrađenog jelovnika zdrave prehrane, a u svrhu čuvanja zdravlja

-         vođenje dnevnika prehrane (tabela u privitku)

  

Hol škole

Izložiti sve razredne plakate radionica od 1.a – 8.b razrednog odjela i plakat škole 

  Napomena:

 Učitelji bi trebali podijeliti učenicima papire na koje će zapisivati svoje odgovore te ih na kraju pokupiti i predati ravnateljici. Potrebno je i zaključiti sve individualno sastavljeno na nivou razreda.  

  Broj učenika 249

 Zaduženi učitelji – voditelji radionica

 1.a – Jolanda Sanković, Marina Belić

1. b – Vesna Vretenar

2. a – Sandra Smoljan, Cinzia Steffe Pašalić

2. b – Biserka Butorac, Branka Sironić

3. a – Gordana Ružić Stanojević

3. b – Rozana Cerin Knapić, Karin Bolković Fornažar

4. a – Svjetlana Vulin

4. b - Ljiljana Tončinić

5. a – Maja Radolović, Mirjana Ajhorn

5. b-  Tanja Uležić

6. a – Dragica Lukšić

6. b – Irena Radola Dragaš

7. a – Lucija Modrušan, Fumica Drandić

8. a – Karla Virgilio,

8. b – Lori Bogdan, Snježana Lalić (4. i 5. sat u 7.a)

 

Zadužen za slikanje, snimanje od 1.a – 8.b razrednog odjela i izradu prezentacije  (kratki film) – Zlatko Lasek, prof.

 Zadužena za izradu biltena projektnog dana međunarodne eko škole – Irena Radola Dragaš, prof.

 Zadužene za analizu evaluacija projektnog dana međunarodne eko škole – Maja Radolović, prof., Sandra Smoljan, dipl.uč., Zlatko Lasek, prof.

 Održati Roditeljski sastanak ( od 1. a -8. b) 14. 4. 2008.godine u 16:00 sati

  

TEMA: Zdrava prehrana – čuvar zdravlja

( uvodničar – razrednik, prezentacija-učenici )

RADIONICA za roditelje

EVALUACIJA međunarodnog programa eko škole za roditelje

            Temeljem prijedloga jelovnika učenika, a nakon istraživanja opasnosti nezdrave prehrane za zdravlje, roditelji će izraditi jelovnik zdrave prehrane za cijeli tjedan i dogovoriti se da hranu spreme po njima te da vode dnevnik prehrane u cilju očuvanja zdravlja i zdravog života.

2. RAZLIČITO

                                                                                                                          7. travnja 2008. godine

 


Osnovna škola "Monte Zaro" Pula