preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Monte Zaro" Pula

vijesti

Jesu li opasna energetska pića? Vijest ima dokument u privitku

Autor: Branka Sironić, 1. 12. 2021. 08:26

U sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti na učenicima od 5. do 8. razreda provedena je anonimna i dobrovoljna anketa o konzumaciji energetskih pića, stavovima o konzumaciji i simptomima koje učenici doživljavaju zbog konzumacije. Čak 61% učenika je probalo energetsko piće barem jednom. Na sljedećoj infografici možete pogledati rezultate.

Djeca i mladi osobito su osjetljivi na djelovanje energetskih pića. Ona sadrže ogromne količine štetnih sastojaka, koji mogu dovesti do brojnih zdravstvenih problema. Jedna od najtežih posljedica svakako jest ovisnost o energetskim pićima. Ona je vrlo slična ovisnostima o drogama. Ono što kod ljudi izaziva ovisnost su kofein, šećer i razni umjetni zaslađivači, koje energetska pića sadrže.

Nažalost u reklamama energetska pića se predlažu kao rješenje za bolju koncentraciju u školi i stvara se iluzija kako je to normalno činiti. Lako su dostupna u trgovinama i ne postoji dobno ograničenje za kupnju tih proizvoda. (psihologinja Marija Crnković)

[više]

Pobjednički slogan protiv ovisnosti!

Autor: Branka Sironić, 12. 11. 2021. 10:26

Slogan učenice 8.b razreda Dore Pršo proglašen je jednim od tri pobjednička slogana u sklopu natječaja za slogan Mjeseca borbe protiv ovisnosti. 

Slogan glasi   „Makni ovisnost, stvori budućnost!“.

Komisija u sastavu predstavnika Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije - Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, Gradskog društva Crvenog križa Pula i Odjela kriminaliteta droga Policijske uprave istarske imala je težak zadatak izabrati između ukupno 93 pristigla slogana iz 9 škola. Odjel prevencije naglasio je kako su uživali čitati slogane i pohvalili kreativnost učenika! 

Čestitamo učenici Dori i mentorici psihologinji Mariji Crnković.

[više]

10.10. obilježen Dan mentalnog zdravlja

Autor: Branka Sironić, 15. 10. 2021. 07:50

10.10. obilježen je Svjetski dan mentalnog zdravlja. Mentalno zdravi pojedinci ostvaruju vlastite potencijale, uspješno se nose sa stresnim svakodnevnim izazovima, ali i pridonose svojoj zajednici kroz marljiv i produktivan rad na poslu/u školi. Obzirom da živimo u vrijeme s brojnim izazovima, nepredvidim okolnostima i brzo mijenjajućim protokolima, koji od nas iziskuju da se brzo prilagođavamo, pokazalo se kako nisu svi jednako fleksibilni i uspješni u brzoj adaptaciji na nove stresne okolnosti.

Kako su djeca i mladi skupina čijem mentalnom zdravlju i zdravom razvoju se pridaje velika važnost i pažnja, donosimo vam nekoliko znakova koji mogu ukazati da dijete treba pomoć jer je mentalno zdravlje narušeno. 

 • tijekom dva tjedna ili duže je osobito dužno i povlači se u sebe
 • pokazuje znakove da si želi nauditi ili se ozlijediti, a možda i otvoreno govori o tome kako želi "da ga više nema"
 • preplavljujući strah, koji može pratiti napadaj panike (brzo kucanje srca, hiperventilacija, znojenje, vrtoglavica...)
 • sudjeluje u tučnjavama ili se pojačano zanima za oružje bilo koje vrste
 • ima ispade bijesa u kojima se ne može kontrolirati
 • ne jede dovoljno, povraća, koristi laksative ili opsesivno vježba
 • strahovi su tkoliko intenzivni da ometaju izvršavanje svakodnevnih obaveza
 • problem pažnje i koncentracije zbog kojih se dovodi u opasne situacije
 • eksperimentira sa alkoholom, drogama i cigaretama
 • česte promjene raspoloženja narušavaju odnose s drugim osobama
 • ponašanje i raspoloženje su se iznenada izrazito promijenili.

Ukoliko primijetite neke od ovih ozbiljnih znakova, obavezno potražite savjet u školi od stručne službe! Osim što je važno da djeca dobiju adekvatnu pomoć, nužno je da ona bude pravovremena - nemojte odgađati i čekati.

Na ovoj stranici možete pronaći 3 vježbe prikladne za djecu i mlade, ali mogu koristiti i odraslima - kako bi na zabavan način njegovali svoje mentalno zdravlje.

https://www.zzjz-zz.hr/svjetski-dan-mentalnog-zdravlja-2020/

(Marija Crnković, stručna suradnica psihologinja)

[više]

Dan ružičastih majica Vijest ima dokument u privitku

Autor: Branka Sironić, 26. 2. 2021. 08:20

Hrvatski sabor je 2017. godine izglasao da se svake zadnje srijede u veljači obilježava Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad vršnjacima.

Davne 2007.g. jedan učenik u kanadskoj školi bio je ismijavan i maltretiran jer je došao školu u ružičastoj majici, želeći time izraziti podršku majci koja je bolovala od raka. Taj događaj inspirirao je učenikove prijatelje da za nekoliko dana u znak prosvjeda odjenu ružičaste majice i iskažu podršku svom prijatelju. Vrlo brzo se prosvjed pretvorio u dan koji se obilježava diljem svijeta.

Ove školske godine, učenici 6. razreda naše škole sudjelovali su na Satu razrednika na predavanju na temu vršnjačkog nasilja koje je pripremila psihologinja, a potom su izradili likovne materijale koji su pretvoreni u kratak video. Zahvaljujemo uč. Maji Radolović Čalić, Rosani Zupičić Smoković te Barbari Grgeč Mošnja na aktivnom sudjelovanju. Video možete pogledati u prilogu. (stručna suradnica psihologinja)

[više]

Gdje si ti u digitalnoj džungli? Vijest ima dokument u privitku

Autor: Branka Sironić, 15. 2. 2021. 13:59

9.2.2021. povom Dana sigurnijeg interneta učenice 7.r. naše škole Arlena Ponjević, Jana Rakovac-Ključo i Tina Rakovac-Ključo sudjelovale su na ZOOM webinaru za djecu i mlade pod nazivom „Gdje si ti u digitalnoj džungli?“ sa poznatim hrvatskim youtuberima. Poznati youtuberi, koji su sudjelovali na Zoom-u su bili Malajski Tapir, koji snima youtube blogove, PvtMole koji snima videe o igricama, Nika Turković je pjevačica.
 
Tina i Jana ističu kako je bilo zabavno i poučno, naučile su dodatne informacije o tome sam što se smije i što se ne smije raditi na internetu... Najviše im se "urezala" važnost informacije o tome kako se nikako ne smiju dijeliti svoji osobni podatci, lozinke i adresa, o čemu dosada nisu pretjerano razmišljale.
 
Arlena isto kaže da joj je bilo jako zanimljivo, pitanja za goste su bila zanimljiva, a atmosfera ugodna i zabavna. Dodatno si je osvijestila važnost zaštite na internetu te da se treba paziti što se objavljuje i postavlja na internet jer jednom kada je informacija objavljena, nad time više nemamo kontrolu. Ističe i važnost opreza prilikom dopisivanja i chatanja online. Nije svejedno s kim se dopisujemo na društvenim mrežama. Postoje brojni lažni profili i osobe sa lošim namjerama. Sigurnije je komunicirati sa osobama koje poznajemo u stvarnom svakodnevnom životu.
[više]

Brini o sebi - budi dobro - proŽIVI COVID Vijest ima dokument u privitku

Autor: Branka Sironić, 1. 2. 2021. 12:39

Poštovani učenici, roditelji i skrbnici,

Središnji ured za demografiju i mlade RH pripremio je brošuru BRINI O SEBI - BUDI DOBRO - proŽIVI COVID i letak s telefonskim brojevima za psihološko savjetovanje mladih za svaku županiju.

Puno je stvari koje možete učiniti za brigu o sebi. Kao što pazimo na svoje tjelesno zdravlje, treba paziti i na svoje mentalno zdravlje. Zapravo je to dvoje usko povezano i neodvojivo! Brošura je u pdf-u, lako se skine i pohrani na vaš mobilni ili drugi uređaj.

Čuvajte sebe i jedni druge! (stručna suradnica psihologinja)

[više]

Ovisnost o video igricama - rezultati školske ankete Vijest ima dokument u privitku

Autor: Branka Sironić, 4. 12. 2020. 11:06

U današnje vrijeme gotovo svi imaju dostupan internet, a samim time i uređaju na kojima se mogu igrati igrice. Sve mlađa i mlađa djeca uče uspješno operirati raznim ekranima, igraju igre, gledaju crtane filmove, slušaju pjesmice. Premda se na prvu ne čini osobito problematičnim što djeca u najranijoj dobi imaju pristup tehnologiji, znanost nas upozorava da to itekako utječe i mijenja način na koji njihovi mozgovi funkcioniraju i razvijaju se. Naravno, nemaju svi koji igraju igrice problem s razvojem svojih potencijala ili s ovisnošću o istima, ali ponekad je granica jako tanka i ovu temu svakako treba dublje istražiti. Ovisnosti o video igrama već je poprimila široke razmjere u svim modernim državama svijeta. Brojna istraživanja pokazuju kako prekomjerno igranje igara ima negativne posljedice na mozak. Zanimalo nas je kako učenici naše škole doživljavaju video igre, postoje li znakovi za uzbunu i potrebu da se o ovoj temi češće govori. U prilogu možete pročitati rezultate, a uskoro u školskom listu Zaro i pročitati duži članak na ovu temu. (psihologinja Marija Crnković)

[više]

PU Istarska darivala učenike odabrane za najbolji slogan protiv ovisnosti

Autor: Branka Sironić, 4. 12. 2020. 10:53

PU Istarska dostavila je u našu školu darove za dvojicu učenika, čiji slogani su ušli u izbor među 12 najboljih ove godine. Učenicima su predani svjetleća narukvica i privjesak za slogan.

Lucas Cipolla 7.b: „Drži od droge socijalnu distancu, da ne padneš pod neku supstancu.“

Korado Lanča 7.a: „Samo reci ne!“

Čestitke učenicima! (psihologinja Marija Crnković)

Poslušajte njihove poruke na : https://istarska-policija.gov.hr/UserDocsImages/2020/SAMO%20RECI%20NE_2511-20.mp3

[više]

Mjesec borbe protiv ovisnosti u Istarskoj županiji - slogani na radio postajama

Autor: Branka Sironić, 25. 11. 2020. 13:13

15. studenog započelo je tradicionalno obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti u Istarskoj županiji. Kroz niz preventivnih aktivnosti cilj će biti upozoriti širu javnost, osobito djecu i mlade na zloupotrebu sredstava ovisnosti, ali i inspirirati društvo u cjelini na borbu protiv te moderne pošasti.

Učenici naše škole sudjelovali su u nagradnom natječaju PU Istarske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Gradskog društva Crvenog križa Pule. Slogani dvoje učenika naše škole odabrani su među 12 najbolji i kao takvi će biti emitirani javno putem radio postaja. 

Pohvaljujemo sve učenike koji su se priključili ovom simpatičnog i kreativnom natječaju, a posebno pohvaljujemo nagrađene:

Lucas Cipolla 7.b: „Drži od droge socijalnu distancu, da ne padneš pod neku supstancu.“

Korado Lanča 7.a: „Samo reci ne!“

Osim toga, pohvaljujemo i našu vrijednu učiteljicu likovne kulture koja je pripremila izložbu radova učenika na temu ovisnosti u holu škole. Učeničke ideje i interpretacije ove teme su doista jako zanimljive! Bravo! (Marija Crnković, stručna suradnica psihologinja)

[više]

Bogatstvo komunikacije

Autor: Branka Sironić, 9. 11. 2020. 11:41

AAK ili alternativna i augmentativna komunikacija odnosi se na strategije koje mogu poboljšati komunikaciju ili pružiti potpuno drugačija sredstva komunikacije. Ova vrsta komunikacije može biti potpomognuta (koristimo dodatan alat – npr. komunikacijska knjiga ili komunikator) ili ne potpomognuta (nema potrebe za alatom – npr. znakovni jezik ili geste).

Kada to pogledate iz te perspektive, svi mi kroz dan koristimo AAK – pišemo poruke, tipkamo na računalo, pišemo na papir i koristimo geste. Ukoliko neka osoba nema razvijen govor ili je teško razumljiva svojoj okolini, a možda se i sama teško izražava, dodatni alati poput komunikatora, komunikacijskih knjiga te aplikacija, mogu postati sredstvo komunikacije te osobe.

Komunikacija je dio naše ljudskosti, dok komuniciramo mi prepričavamo i komentiramo, pregovaramo i opisujemo, dijelimo ideje i zahtijevamo, govorimo o svojim potrebama, pitamo, radimo izbore, tražimo pomoć, izražavamo emocije, pozdravljamo… dijelimo sebe i povezujemo se s drugima gradeći odnose. Stoga je nužno svakoj osobi omogućiti da se izrazi bilo kada, bilo gdje, o bilo kojoj temi i s bilo kojim sugovornikom.

U našoj školi nekoliko učenika koristi sredstva AAK. Kada vidite drugo dijete ili odraslog s komunikatorom, komunikacijskom knjigom ili nekim drugim oblikom AAK, sjetite se da je on glas te osobe, nije igračka i nije zabava – nego glas. I taj glas jednako vrijedi, treba se čuti i uvažiti, kao i bilo koji drugi oblik komunikacije. Budite nježno znatiželjni i strpljivi kada komunicirate s korisnicima AAK - vidjet ćete kakvo bogatstvo ćete dobiti zauzvrat. (Marija Crnković, stručna suradnica psihologinja)

[više]

Mentalno zdravlje važnije no ikada!

Autor: Branka Sironić, 12. 10. 2020. 11:15

10.10. obilježen je Svjetski dan mentalnog zdravlja. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji ukoliko smo mentalno zdravi mi ostvarujemo vlastite sposobnosti, svakodnevno se uspješno nosimo sa stresom i pridonosimo široj zajednici jer na poslu radimo učinkovito i produktivno. Dakle, biti mentalno zdrav ne znači samo „ne biti mentalno bolestan“, nego obuhvaća više razine funkcioniranja čovjeka kao ljudskog bića koje ima potrebe i može ostvariti svoje potencijale. Ukoliko u našoj okolini postoje nepovoljne okolnosti ili ih mi sami stvaramo uključujući se u rizična ponašanja, vrlo je izgledno da će nam se pojaviti određene teškoće sa mentalnim zdravljem. Ravnateljica Branka Sironić i rehabilitatorica Karin Bolković Fornažar su uoči Svjetskog dana zdravlja 9. listopada 2020. sudjelovale na online predavanju Grada Zagreba i Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba pod nazivom "Povezani za dobrobit djece: Mulltidisciplinarni pristup u dijagnostici i tretmanu traume u djetinjstvu u obiteljskom okruženju". Predavanja su održavali međunarodno priznati stručnjaci iz Europe i Hrvatske iz područja zdravstva, socijalne skrbi, obrazovanja, policije, pravosuđa i akademske zajednice. (Marija Crnković, psihologinja) 

Više pod opširnije. 

[više]

Kutak psihologinje

Autor: Branka Sironić, 15. 9. 2020. 09:02

Poštovani učenici i roditelji/skrbnici,
 
U ovoj tablici možete pronaći osnovne informacije o neposrednom radu stručne suradnice psihologinje u virtualnom okruženju. Navedeni su vam kontakt broj mobitela i kontakt email, na koje se možete javiti i dogovoriti termin.
Psihološko testiranje u svrhu procjene psihozifičkog stanja odvijat će se u popodnevnim satima po posebnom rasporedu (i po potrebi) u dogovoru s Predsjednicom Povjerenstva.

Navratite povremeno u psihološki kutak, očekuju vas razni zanimljivi članci, preporuke i drugi korisni materijali, vezani uz mentalno zdravlje djece i odraslih.

Čuvajte sebe i jedni drugi!

Marija Crnković, dipl. psih. – prof

PON

UTO

SRI

ČET

PET

1000-1330

800-925 nastava u Ekonomskoj školi

Termin za učenike

950-1315

1500-1625 nastava u Gimnaziji

 

1400-1440 nastava u Strukovnoj školi

 

800-1400

Termin za učenike

800-1315

Termin za roditelje/skrbnike

1320-1400

1400-1440 nastava u Strukovnoj školi

 

1400-1440 nastava u Strukovnoj školi

1500-1625 nastava u Gimnaziji

 

800-1100

Termin za učenike

800-1030

Termin za roditelje/skrbnike

1035-1100

1115-1240 nastava u Gimnaziji

 

Termine je potrebno dogovoriti ranije (razrednici ili roditelji/skrbnici) putem emaila ili telefona (poziv/sms).

KONTAKT BROJ: 099/31 27 824

KONTAKT EMAIL: marija.crnkovic7@skole.hr

[više]

 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Dan škole

 
DOKUMENTI ŠKOLE 2021./2022.
 
DOM

DRUGI OBRAZOVNI MATERIJALI 

ŠK.GOD. 2021./22. 

OBAVIJEST ZA RODITELJE: 

Popisi drugih obrazovnih materijala od 1. do 8. razreda.  

NAPOMENA: Crvenom bojom označeni su radni materijali za pomoć u učenju.​

 
Protokoli
 
Upis u srednju
 
Omoguru font

Digitalna pristupačnost svima!

Osjeti Omoguru iskustvo čitanja

Jednostavno prilagodite svaku pa i ovu web stranicu i  aplikaciju svom stilu čitanja. Dodajte u preglednik sa Chrome Web Storea besplatno.

Omoguru lab- lakše se čita!

 
Upute za Teams

Učenici i nastavnici trebaju napraviti sljedeće:

1. u tražilicu upišite Office 365 za škole ili 

2. kliknite na link: 

https://office365.skole.hr/default/login 

logirajte se pomoću

AAI@Edu.hr lozinke

3. Prihvatite uvjete (na dnu)

4. Odite na Office 365

5. Izaberite program Teams (7. u nizu) 

Detaljne UPUTE ZA RAD ZA UČITELJE

Detaljne  UPUTE ZA RAD ZA UČENIKE

 
Foto natječaj 2021.

Pobjednička fotografija 

 Foto natječaja 2021.

Priloženi dokumenti:
Foto natjecaj.mp4

 
Zaro

Pridružite nam se u stvaranju 

Digitalnog školskog lista Zaro! 

http://zaro.com.hr

 
Kutak psihologinje

Dobro došli u kutak Vaše psihologinje! 

 
Održivi razvoj

Znanje za održivo djelovanje

Skroji svoju održivu priču

Stop plastici! 

https://zzod.zelena-istra.hr/hr/

"Pokreni se, promijeni sve!"

Priloženi dokumenti:
letak os monte zaro pula.pdf

 
Školska knjižnica

Dobro došli u katalog školske knjižnice!

Pretražite cjelokupni fond knjižnice i dođite do željene knjige.

E katalog 

I na Facebook stranicu školske knjižnice!
   


 

http://lektire.skole.hr/lektire-osnovna-skola

Virtualna knjižnica 

 
Virtualni boravak
 
Zavičajna nastava

 
Autorska prava

Izjava o autorskim pravima 

Sadržaj web stranice http://www.os-mzaro-pu.skole.hr/ vlasništvo je OŠ Monte Zaro Pula. Nije dozvoljeno objavljivati sadržaje s web stranice na drugim mjestima ako o tome nije obaviještena Škola. Zlouporaba sadržaja web stranice bit će prijavljena nadležnim službama.

Web stranica  sadrži i podatke te poveznice na neke druge web stranice iz područja odgoja i obrazovanja. Sadržaji tih web stranica nisu vlasništvo OŠ Monte Zaro Pula i Škola nije odgovorna za njihovo uređivanje. (Web tim)

 
CARNET vijesti
CARNET
30.11.2021. 13:17
CARNET sudjeluje u NATO međunarodnoj vježbi ,,Cyber Coalition 2021"
Vlade, državne institucije, organizacije i kompanije u svojem djelovanju sve više koriste kibernetički prostor što dovodi do većeg rizika od hakerskih napada. Upravo se hakerski napadi danas smatraju najvećom prijetnjom ... The post CARNET sudjeluje u NATO međunarodnoj vježbi ,,Cyber Coalition 2021" appeared first on CARNET .

30.11.2021. 12:32
Prijavite se na e-Škole regionalne skupove za ravnatelje i osnivače škola
Već od sljedećeg tjedna, kao dio aktivnosti zajednice praktičara u sklopu II. faze programa e-Škole, kreće provedba drugog ciklusa regionalnih skupova namijenjenih svim ravnateljima osnovnih i srednjih škola kao i predstavnicima ... The post Prijavite se na e-Škole regionalne skupove za ravnatelje i osnivače škola appeared first on CARNET .

29.11.2021. 09:39
Posjetite Učionicu budućnosti u sklopu izložbe Predmet: Hrvatski
Od 1. do 8. prosinca 2021. godine u Galeriji Klovićevi dvori održavat će se Učionica budućnosti na kojoj će se odvijati radionice za učenike i nastavnike. Na radionicama će se ... The post Posjetite Učionicu budućnosti u sklopu izložbe Predmet: Hrvatski appeared first on CARNET .

 
E- dnevnik

 
e-Potvrde za učenike

Dragi roditelji, potvrde učenika

možete izraditi i samostalno

putem Portala e-Građani i učeničkih @skole.hr računa

na https://potvrde.skole.hr/login

 
Sigurni internet
 
Školska pravila

 • Prihvaćamo druge u igru i pomažemo im.
 • Pristojno komuniciramo i o drugima govorimo samo dobro.
 • Sukobe rješavamo razgovorom i prijavljujemo svako nasilje.
 • Poštujemo različitosti i tuđe stvari. 
 • Čuvamo okoliš škole.
 • Poštujemo Kućni red škole. 

Vrijednosti: prijateljstvo, pristojnost, ravnopravnost, tolerancija i poštovanje 

(Vijeće učenika)

 
OBAVIJEST

Ljubazno molimo

zaposlenike škole roditelje 

i posjetitelje da

se pridržavaju

odluka Školskog odbora,

Učiteljskog vijeća,

Vijeća roditelja 

EKO odbora te

ne parkiraju

 školskom dvorištu

 za vrijeme održavanja

nastave 

zbog sigurnosti i slobode

učeničkog  kretanja

na odmorima

i nastavi TZK-a.

Izuzetak: domar škole, 

dostava za školsku kuhinju,

majstori po pozivu,

školska liječnica.

(uprava škole) 

Slikovni rezultat za hvala

 
Partneri

 

 
Korisni linkovi

Virtualna knjižnica OŠ Monte Zaro Pula 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja 

Usluge koje pruža CARNet dostupne su uz primjenu
elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr kojeg možete dobiti u tajništvu škole.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 14. 10. 2010.

Ukupno: 1059175
Ovaj mjesec: 90
Ovaj tjedan: 215
Danas: 2
 
Finalisti
 
 > Kutak psihologinje
CMS za škole logo
Osnovna škola "Monte Zaro" Pula / Boškovićev uspon 24, HR-52100 Pula / www.os-mzaro-pu.skole.hr / ured@os-mzaro-pu.skole.hr
preskoči na navigaciju